Прырода і вандраванні

Сімпатычны бурундук

Сімпатычны бурундук (малюнак 1)

Бурундук нашмат менш, чым вавёрка. Усе яны важаць прыблізна 100 грам і ў сярэднім тэрмін службы 5-10 гадоў. Гэта сутачныя жывёлы. Дарослыя цела маюць даўжыню 110-150 мм, даўжыня хваста блізкая да даўжыні цела, светла-жоўтыя ці аранжавыя чырвоныя валасы на спіне і пяць падоўжных цёмна-карычневых палос, таму яго называюць "пяць броваў" і з'яўляецца адметнай рысай ад іншых вавёрак. . Падоўжныя лініі праходзяць ад задняй часткі броваў да сцёгнаў. Валасы на целе аранжава-жоўтыя, жывот белы, а аснова валасоў шэрая. Бурундукі ў асноўным распаўсюджаны ў Паўночнай Амерыцы. Толькі сібірскі бурундук распаўсюджаны ў паўночна-ўсходняй Еўропе і паўночнай Азіі.

Бурундукі насяляюць лясныя ўгоддзі і лясныя ўскраіны хмызнякоў і нізінных узгоркаў, і капаюць ямы ў рызасферы дрэў і кустоў, альбо выкарыстоўваюць тэрасаваныя грады і норы паміж натуральнымі камянямі. Многія мерапрыемствы днём, самыя актыўныя раніцай і ўвечары, часта бегаюць па зямлі і паваленым дрэве, таксама добрыя ўзыходжанне на дрэвы, спрытныя руху, час ад часу крычаць. Сілкуецца рознымі арэхамі, насеннем, ягадамі, кветкамі і маладымі лісцем, а таксама невялікай колькасцю дарослых і маладых насякомых. Ёсць звычка захоўваць ежу. Спячы. Размнажэнне пачынаецца ранняй вясной: перыяд цяжарнасці каля 1 месяца, і кожны год нараджаецца 1-2 прыплоды, па 4-6 прыплодаў на прыплод, максімум 10 прыплодаў.

Бурундук з'ядае шмат ежы, і гэта шкодна для бабоў, пшаніцы, крупы і садавіны. Вясной захопліваюць сельскагаспадарчыя ўгоддзі, каб выкапаць і з'есці насенне пасаджаных культур. Увосень шчачныя мяшочкі выкарыстоўваюцца для кантрабанды вялікай колькасці збожжа. Збожжа на складзе можа дасягаць 5-10 кг, а склад прадуктаў харчавання займае плошчу 30 квадратных метраў. Ён таксама залез на дрэва, каб скрасці грэцкія арэхі, абрыкосы, яблыкі, грушы і гэтак далей. З-за недахопу памяці памяшкання для захоўвання прадуктаў харчавання ён у пэўнай ступені адыграў ролю "пасеву".

Большасць бурундукоў насяляюць у падземных норах, гняздуюцца ў ямах дрэў і нават захопліваюць гняздоныя скрыні, якія штучна прыцягваюць карысных птушак. Пячору можна падзяліць на два тыпы: вясновыя і летнія пячоры і зімовыя пячоры: вясновыя і летнія пячоры не маюць сховішчы збожжа, гняздо дробнае, а некаторыя маюць найменшае вертыкальнае адлегласць ад зямлі каля 10 см, а некаторыя - 30-50 см, а даўжыня пячоры мяняецца. Старэйшыны могуць дасягаць двух-трох метраў, і ёсць 1-8 адтулін, адтуліна менш за 50 × 50 мм, і ў гэтай норы падымае маладняк. У зімовай пячоры звычайна ёсць збожжа для захоўвання збожжа, тунэль глыбокі, а вертыкальнае адлегласць ад зямлі каля 90 см і больш. На ўваходзе ў пячору часта бываюць сховішча, а полыя драўляныя пароды, каменныя шчыліны, хваёвыя пячоры альбо зямныя пячоры выкарыстоўваюцца як часовыя схаваныя месцы побач.

Усяго 12 фотаздымкаў:
Сімпатычны бурундук (малюнак 1)Сімпатычны бурундук (малюнак 4)Сімпатычны бурундук (малюнак 7)Сімпатычны бурундук (малюнак 10)
Сімпатычны бурундук (малюнак 2)Сімпатычны бурундук (малюнак 5)Сімпатычны бурундук (малюнак 8)Сімпатычны бурундук (малюнак 11)
Сімпатычны бурундук (малюнак 3)Сімпатычны бурундук (малюнак 6)Сімпатычны бурундук (малюнак 9)Сімпатычны бурундук (малюнак 12)